flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжується співпраця Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області із навчальними закладами міста

24 травня 2017, 10:22

 

           Продовжується співпраця Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області із навчальними закладами міста

 

           З метою підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством,  задля покращення доступу до правосуддя та в рамках всеукраїнського проекту «Відкритий суд» у Новомосковському   міськрайонному суді Дніпропетровської області кожного року учні навчальних закладів міста знайомляться з історією створення та особливостями роботи суду.

         Про проведення заходів в рамках даного проекту судом проінформовано міський відділ освіти.

         Так, протягом квітня  2017 року, в черговий раз Новомосковський міськрайонний суд відкрив двері молоді Новомосковщини.

         10 та 13 квітня на захід прибули студенти Новомосковського  коледжу  Дніпропетровського аграрного університету разом із викладачем Бабенко Н.П.

         З привітальним словом до студентів звернулась керівник апарату суду Кравченко Анна, яка і ознайомила присутніх із планом заходу. Програма включала в себе екскурсію судом:  огляд робочих кабінетів, залів судових засідань,  архіву та канцелярії, ознайомлення з діяльністю суду, роботою працівників апарату суду. Керівник апарату суду розповіла присутнім про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді, та після цього студенти мали змогу відвідати судові засідання та бути присутніми при розгляді реальних кримінальних проваджень по обвинуваченню осіб у замаху на вбивство та  розбійному нападі.

          14 та 25 квітня 2017 року до суду завітали учні 9-11 класів міста - учасники Міської школи  активістів учнівського самоврядування "Лідер" разом з керівником цієї школи Єльник Оксаною.

          Після  привітального слова голови Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Віталія Лили  та судді-спікера Оксани Мороховець, керівник апарату суду Анна Кравченко розповіла про місцевий суд як ланку в системі судоустрою України та ознайомила присутніх зі структурою суду, повноваженнями голови суду та керівника апарату суду.

         Заступник керівника апарату суду  Олена Пластун провела учасникам екскурсію приміщенням суду. Ознайомлення з приміщенням суду розпочалося із залів судових засідань. Після чого учні попрямували в кабінет старшого секретаря суду,  де їх ознайомили з роботою автоматизованої системи документообігу суду та учні мали змогу побачити на прикладі функціонування комп’ютерної програми «Д-3» в суді. Також присутні дізналися про основні завдання канцелярії суду та функціональні обов'язки її працівників, про порядок реєстрації справ та матеріалів, порядок ведення обліково-статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень.

         Далі учні завітали до архіву суду. Дітям не лише було повідомлено про порядок зберігання справ в архіві, але й надано для огляду деякі справи, датовані 1945-1947 р.р., які на той час оформлялися чорнилами на газетах з певним діалектом відповідно історичного часу.

         Однак найцікавішим етапом даної зустрічі став модельний судовий процес, в якому взяли участь безпосередньо самі учні. Суддя-спікер Оксана Мороховець провела разом з учнями умовне  (ігрове) судове засідання з розгляду кримінального провадження. Учні під керівництвом працівників апарату суду виконували роль суддів, прокурорів, неповнолітнього обвинуваченого, законного представника обвинуваченого, адвоката, потерпілих та свідків. Судове засідання проводилось з використанням відеоконференцзв’язку. Діти дуже відповідально підішли до виконання своїх ролей - готували обвинувальні та захисні промови.

         У фінальній частині суддя-спікер Оксана Мороховець від імені всього колективу побажала всім присутнім школярам успіхів в навчанні, наголосивши, що людина, яка ставить перед собою мету, обов’язково її досягає.

         У всіх учасників заходу від цієї зустрічі залишилося багато вражень та позитивних емоцій. Екскурсія для школярів виявилася пізнавальною та цікавою. Наступного тижня також заплановані відвідування школярів та студентів.

        Сподіваємося, що подібні заходи сприятимуть формуванню правової свідомості та правової культури  молоді, допоможуть їм у виборі майбутньої професії , адже правова освіта має важливе значення у вихованні в громадян поваги до закону і прав людини. При цьому обов’язок навчання та виховання майбутньої правової інтелігенції покладено не тільки на навчальні заклади, а й на все суспільство, усі органи державної влади.

         З повагою,

                   Оксана Мороховець